Jeśli prowadzisz lodziarnię, restaurację, hotel, punkt serwujący lody z automatów lub inny lokal gastronomiczny – badania mikrobiologiczne lodów to obowiązek ale również inwestycja w jakość i zaufanie klientów. Bogaty skład chemiczny lodów stwarza ryzyko rozwoju licznych drobnoustrojów. Głównym źródłem zanieczyszczeń są najczęściej surowce, jednak niedostateczna higiena pracy oraz zaniedbania produkcyjne również mogą prowadzić do rozwoju bakterii.
Prowadząc sprzedaż lodów lub innych produktów spożywczych, podlegasz regulacjom dotyczącym mikrobiologicznej jakości, zawartym w Rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2073/2005. W konsekwencji, przeprowadzenie właściwych badań jest obligatoryjnym krokiem przed dopuszczeniem produktu do sprzedaży. Ponadto, laboratorium oferuje opcję rozszerzenia analiz o oznaczenie liczby pleśni, drożdży, Escherichia coli, Staphylococcus (gronkowców) oraz ogólnej populacji drobnoustrojów.
Salmonella
Listeria monocytogenes
Enterobacteriaceae
Oferujemy elastyczne formy współpracy – w zależności od potrzeb Klienta możemy działać na podstawie: