Badania mikrobiologiczne żywności
-
Badania chemiczne
-
Badania mikrobiologiczne
-
Badanie środowiska pracy
-
Pobieranie próbek
Badania mikrobiologiczne żywności
Badania mikrobiologiczne
- Salmonella spp. – obecność (metoda klasyczna, immunoenzymatyczna mini Vidas), wykrywanie DNA specyficznego Salmonella spp. (metoda RT-PCR),
- Listeria monocytogenes – obecność (metoda klasyczna, immunoenzymatyczna mini Vidas), wykrywanie DNA specyficznego Listeria monocytogenes (metoda RT-PCR),
- Listeria monocytogenes – liczba (metoda klasyczna),
- Listeria spp. (metoda klasyczna),
- Campylobacter spp. – obecność (metoda klasyczna),
- Campylobacter spp. – liczba (metoda klasyczna),
- Staphylococcus aureus. koagulazo (+) – obecność (metoda klasyczna),
- Staphylococcus aureus. koagulazo (+) – liczba (metoda klasyczna płytkowa),
- bakterie grupy coli – obecność (metoda klasyczna),
- bakterie grupy coli – liczba (metoda klasyczna płytkowa),
- Escherichia coli – obecność (metoda klasyczna),
- Escherichia coli β-glukuronidazo dodatnia – liczba (metoda klasyczna płytkowa),
- Enterobacteriaceae – liczba (metoda klasyczna płytkowa, NPL),
- ogólna liczba drobnoustrojów (metoda klasyczna płytkowa),
- liczba pleśni i drożdży (metoda klasyczna płytkowa),
- Pseudomonas – liczba (metoda klasyczna płytkowa),
- bakterie fermentacji mlekowej – liczba (metoda klasyczna płytkowa),
- Bacillus cereus – liczba (metoda klasyczna płytkowa),
- beztlenowe bakterie przetrwalnikujące – obecność (metoda klasyczna),
- beztlenowe bakterie przetrwalnikujące mezofile – obecność (metoda klasyczna),
- bakterie redukujące siarczany (IV) – liczba (metoda klasyczna płytkowa),
- Clostridium perfringens – liczba (metoda klasyczna płytkowa),
- Enterokoki – liczba (metoda klasyczna płytkowa),
- Vibrio parahemolyticus – obecność (metoda klasyczna),
- wykrywanie i zawartość DNA specyficznego dla organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO) (metoda RT-PCR),
- wykrywanie DNA specyficznego Escherichia coli O157 (metoda RT-PCR),
- obecność Cronobacter (metoda klasyczna),
- Zawartość alergenów: glutenu, białka jaj, białek mleka (kazein, β-lactoglobulin), orzecha ziemnego, orzecha laskowego, orzecha włoskiego, pistacji, migdała, gorczycy, białka soi, sezamu, orzecha nerkowca (metoda immunoenzymatyczna ELISA),
- obecność alergenów: glutenu, selera (metoda RT-PCR),
- obecność DNA specyficznego dla koniny, wieprzowiny, kurczaka, indyka, wołowiny (metoda PT-PCR).