Badania mikrobiologiczne żywności – oferta
Laboratorium Usługowo – Badawcze BIOCHEMIK Sp. z o.o. świadczy usługi w zakresie badań mikrobiologicznych żywności.
Analizujemy stopień czystości biologicznej pożywienia na każdym etapie procesu jego powstawania – począwszy od wytwarzania surowców, przez powstawanie półproduktów, a na końcowym produkcie kończąc. Wyniki naszych badań pozwalają zyskać pewność odnośnie tego, że zdrowiu i życiu konsumentów nic nie zagraża.
Przeprowadzamy wszystkie analizy wyodrębnione w Rozporządzeniu Komisji Unii Europejskiej nr 2073/2005 z 2015 roku, dotyczącym mikrobiologicznych kryteriów produktów żywnościowych. Badamy również pod kątem występowania patogenów środowisko produkcji i przechowywania żywności, wodę, mączki, glebę i osady, pasze i pozostałą żywność przeznaczoną dla zwierząt, a także materiał pochodzenia zwierzęcego.
Badania mikrobiologiczne żywności pod kątem występowania takich patogenów i drobnoustrojów jak:
• Salmonella spp.,
• bakterie z grupy coli,
• Listeria monocytogenes,
• Campylobacter spp.,
• Staphylococcus spp. Koagulazo,
• Enterobacteriaceae,
• pleśnie i drożdże,
• Bacillus cereus,
• Enterokoki,
• Bacillus cereus,
• enterotoksyny gronkowcowe,
• paciorkowce kałowe.
Dodatkowe usługi analityczne
W zakres usług badawczych Laboratorium Mikrobiologicznego Biochemik Sp. z o.o. wchodzi również analiza higieny uboju. Przeprowadzamy poza tym badania pod kątem oceny organoleptycznej, próby szczelności i próby termostatowe. Analizujemy ponadto antybiogramy metodą dyfuzyjno-krążkową, a także wykonujemy ogólną bakteriologię.
Wszystkie analizy wykonujemy w nowocześnie wyposażonym laboratorium. Posiadamy akredytację AB 400 w zakresie badań mikrobiologicznych.