Dział Badań Mikrobiologicznych

Próbki środowiskowe z obszarów produkcji żywności i obrotu żywnością

 

Laboratorium Usługowo-Badawcze „BIOCHEMIK” Sp. z o.o. przeprowadza badania mikrobiologiczne próbek środowiskowych (wymazów czystościowych) według aktualnego zakresu akredytacji.

  • Obecność Salmonella spp.
  • Obecność Listeria monocytogenes;
  • Obecność Campylobacter spp.
  • Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich;
  • Obecność przypuszczalnych Escherichia coli;
  • Liczba drobnoustrojów tlenowych mezofilnych;
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich;
  • Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli;
  • Liczba bakterii z rodzaju Psedudomonas;
  • Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus;
  • Liczba bakterii z grupy coli;
  • Liczba Enterobacteriaceae;
  • Liczba pleśni
  • Liczba drożdży

 

Ponadto Laboratorium Usługowo-Badawcze „BIOCHEMIK” Sp. z o.o. wykonuje analizy próbek środowiskowych (wymazów czystościowych) szybszymi metodami alternatywnymi tj.:

Metoda Petrifilm:

  • Ogólna liczba drobnoustrojów tlenowych mezofilnych;
  • Liczba enterobacteriaceae;
  • Ogólna liczba pleśni;
  • Ogólna liczba drożdży.

Metoda Real-Time PCR:

  • Obecność specyficznego DNA dla Salmonella spp.;
  • Obecność specyficznego DNA dla Listeria monocytogenes;
  • Obecność specyficznego DNA dla Escherichia coli O157:H7;

 

Laboratorium wykonuje badania obecności i zawartości alergenów w próbkach środowiskowych (wymazów czystościowych)

Metoda Real-Time PCR:

  • Obecność specyficznego DNA dla alergenu selera

Metoda immunoenzymatyczna ELISA:

  • Zawartość alergenu glutenu;
  • Zawartość alergenu glutenu z wykorzystaniem przeciewciał R5;
  • Zawartość alergenu białka jaj;
  • Zawartość alergenu białek mleka (kazein,β-lactoglobulin);
  • Zawartość alergenu sezamu;
  • Zawartość alergenu białka soi;
  • Zawartość alergenu gorczycy;
  • Zawartość alergenu orzecha ziemnego;
  • Zawartość alergenu orzecha laskowego;
  • Zawartość alergenu orzecha włoskiego;
  • Zawartość alergenu orzecha nerkowca;
  • Zawartość alergenu migdała;
  • Zawartość alergenu pistacji.

Napisz do nas i odkryj, jak wspólnie osiągniemy sukces!

Zapytaj o ofertę