Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.

Dział Badań Mikrobiologicznych

Próbki środowiskowe z obszarów produkcji żywności i obrotu żywnością

 

Laboratorium Usługowo-Badawcze „BIOCHEMIK” Sp. z o.o. przeprowadza badania mikrobiologiczne próbek środowiskowych (wymazów czystościowych) według aktualnego zakresu akredytacji.

  • Obecność Salmonella spp.
  • Obecność Listeria monocytogenes;
  • Obecność Campylobacter spp.
  • Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich;
  • Obecność przypuszczalnych Escherichia coli;
  • Liczba drobnoustrojów tlenowych mezofilnych;
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich;
  • Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli;
  • Liczba bakterii z rodzaju Psedudomonas;
  • Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus;
  • Liczba bakterii z grupy coli;
  • Liczba Enterobacteriaceae;
  • Liczba pleśni
  • Liczba drożdży

 

Ponadto Laboratorium Usługowo-Badawcze „BIOCHEMIK” Sp. z o.o. wykonuje analizy próbek środowiskowych (wymazów czystościowych) szybszymi metodami alternatywnymi tj.:

Metoda Petrifilm:

  • Ogólna liczba drobnoustrojów tlenowych mezofilnych;
  • Liczba enterobacteriaceae;
  • Ogólna liczba pleśni;
  • Ogólna liczba drożdży.

Metoda Real-Time PCR:

  • Obecność specyficznego DNA dla Salmonella spp.;
  • Obecność specyficznego DNA dla Listeria monocytogenes;
  • Obecność specyficznego DNA dla Escherichia coli O157:H7;

 

Laboratorium wykonuje badania obecności i zawartości alergenów w próbkach środowiskowych (wymazów czystościowych)

Metoda Real-Time PCR:

  • Obecność specyficznego DNA dla alergenu selera

Metoda immunoenzymatyczna ELISA:

  • Zawartość alergenu glutenu;
  • Zawartość alergenu glutenu z wykorzystaniem przeciewciał R5;
  • Zawartość alergenu białka jaj;
  • Zawartość alergenu białek mleka (kazein,β-lactoglobulin);
  • Zawartość alergenu sezamu;
  • Zawartość alergenu białka soi;
  • Zawartość alergenu gorczycy;
  • Zawartość alergenu orzecha ziemnego;
  • Zawartość alergenu orzecha laskowego;
  • Zawartość alergenu orzecha włoskiego;
  • Zawartość alergenu orzecha nerkowca;
  • Zawartość alergenu migdała;
  • Zawartość alergenu pistacji.

Napisz do nas i odkryj, jak wspólnie osiągniemy sukces!

Zapytaj o ofertę