Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.
Laboratorium Usługowo-Badawcze „BIOCHEMIK” Sp. z o.o. przeprowadza badania mikrobiologiczne żywności według aktualnego zakresu akredytacji metodami referencyjnymi oraz wybrane kierunki również szybkimi metodami alternatywnymi.
Badania żywności wykonywane są m.in. na podstawie:
Rozporządzenia Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych z późn. zmianami.;
wymagań HACCP;
wewnętrznych wymagań klienta.
Laboratorium Usługowo-Badawcze „BIOCHEMIK” Sp. z o.o. wykonuje metodami referencyjnymi analizy mikrobiologiczne żywności tj.:
Obecność Salmonella spp.;
Obecność Listeria monocytogenes;
Obecność Listeria spp.;
Obecność Campylobacter spp.
Obecność Vibrio spp.
Obecność Cronobacter spp. (Enterobacter sakazaki)
Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich;
Obecność bakterii z grupy coli;
Obecność przypuszczalnych Escherichia coli
Obecność beztlenowych bakterii przetrwalnikujących i beztlenowych bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczay (IV);
Liczba drobnoustrojów tlenowych mezofilnych;
Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich;
Liczba Listeria monocytogenes;
Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli;
Liczba bakterii z rodzaju Psedudomonas;
Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus;
Liczba mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej;
Liczba Clostridium perfringens;
Liczba Clostridium spp. redukujących siarczany (IV);
Liczba enterokoków;
Liczba bakterii z grupy coli;
Liczba Enterobacteriaceae;
Liczba Campylobacter spp.
Liczba pleśni
Liczba drożdży
Ponadto Laboratorium Usługowo-Badawcze „BIOCHEMIK” Sp. z o.o. wykonuje analizy żywności szybszymi metodami alternatywnymi tj.:
Metoda Petrifilm:
Ogólna liczba drobnoustrojów tlenowych mezofilnych;
Liczba enterobacteriaceae;
Ogólna liczba pleśni;
Ogólna liczba drożdży.
Metoda Real-Time PCR:
Obecność specyficznego DNA dla Salmonella spp.;
Obecność specyficznego DNA dla Listeria monocytogenes;
Obecność specyficznego DNA dla Escherichia coli O157:H7;
Laboratorium wykonuje badania obecności i zawartości alergenów w próbkach żywności, których to obecność i musi być deklarowana na opakowaniu wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Metoda Real-Time PCR:
Obecność specyficznego DNA dla alergenu selera
Metoda immunoenzymatyczna ELISA:
Zawartość alergenu glutenu;
Zawartość alergenu glutenu z wykorzystaniem przeciwciał R5;
Laboratorium wykonuje badania żywności w celu zidentyfikowania gatunków mięsa, badanie to wykonuje w celu potwierdzenia pochodzenia deklarowanego rodzaju mięsa w produkcie, jak również w celu wykrycia zafałszowania produktu innym gatunkiem mięsa niż zadeklarowany przez producenta.
Metoda Real-Time PCR:
Obecność specyficznego DNA dla wieprzowiny;
Obecność specyficznego DNA dla wołowiny;
Obecność specyficznego DNA dla kurczaka;
Obecność specyficznego DNA dla indyka,
Obecność specyficznego DNA dla koniny.
Laboratorium Usługowo-Badawcze „BIOCHEMIK” Sp. z o.o. w próbkach żywności wykonuje również badanie obecności i zawartości organizmów zmodyfikowanych genetycznie;
Metoda Real-Time PCR:
Obecność specyficznego DNA dla GMO: promotor 35S oraz terminator NOS;
Zawartość specyficznego DNA dla promotora 35S w soi oraz kukurydzy.
Napisz do nas i odkryj, jak wspólnie osiągniemy sukces!