Wraz z wprowadzeniem zmiany w Rozporządzeniu Komisji (UE) nr 2024/2895, które dotyczy kryteriów mikrobiologicznych w kontekście Listeria monocytogenes w żywności gotowej do spożycia (RTE), przedsiębiorcy branży spożywczej stają przed nowymi wyzwaniami. Zmiana, która wejdzie w życie 1 lipca 2026 roku, wymaga dostosowania się do bardziej restrykcyjnych wymagań w zakresie monitorowania obecności bakterii Listeria monocytogenes w produktach RTE. Jak przygotować się do tego wyzwania, aby spełnić nowe kryteria i zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne konsumentów?
Celem regulacji dotyczących mikrobiologicznych kryteriów bezpieczeństwa żywności jest zapewnienie wysokiego poziomu ochrony zdrowia ludzi. Kryteria te uwzględniają różne czynniki, takie jak:
W kontekście Listeria monocytogenes istotnym punktem jest zapewnienie, że poziom tej bakterii w produktach gotowych do spożycia nie przekroczy 100 jtk/g przez cały okres ich przydatności do spożycia.
W ostatnich latach w Unii Europejskiej zauważono niepokojący trend wzrostu przypadków listeriozy, szczególnie w wyniku wykrywania w produktach RTE poziomów Listeria monocytogenes przekraczających 100 jtk/g. Dane z 2022 roku wskazują na najwyższy poziom zgonów związanych z listeriozą w ciągu ostatnich 10 lat, co stanowi wyraźny sygnał, że dotychczasowe przepisy nie zapewniają wystarczającej ochrony zdrowia publicznego.
Zmiana wprowadzona przez Komisję Europejską dotyczy kategorii żywności gotowej do spożycia, w której możliwy jest wzrost Listeria monocytogenes (kategoria 1.2). Do tej pory kryterium „nie wykryto w 25 g” było stosowane tylko na etapie produkcji przed wprowadzeniem produktów do obrotu. Nowe przepisy nakładają obowiązek przestrzegania tego kryterium przez cały okres przydatności do spożycia, a przedsiębiorcy będą musieli udowodnić, że poziom bakterii nie przekroczy bezpiecznego limitu przez cały okres trwałości produktu.
Aby dostosować się do nowych wymagań, przedsiębiorcy muszą podjąć kilka kluczowych kroków:
Wiele produktów RTE nie posiada odpowiednich technologii, które pozwalają na eliminację bakterii Listeria monocytogenes (tzw. „kill step”). W takich przypadkach, gdzie obecność bakterii w surowcach jest nieunikniona, a technologie produkcji nie pozwalają na jej eliminację, przedsiębiorcy muszą polegać na monitorowaniu wzrostu bakterii przez cały okres trwałości produktu. Ważnym wyzwaniem jest również oczekiwanie długich terminów przydatności do spożycia oraz unikanie używania substancji konserwujących, co może sprzyjać rozwojowi mikroorganizmów.
Zmiany w przepisach dotyczących Listeria monocytogenes stanowią wyzwanie, ale także szansę na poprawę bezpieczeństwa żywności w całym łańcuchu dostaw. Aby skutecznie przygotować się do nowych wymagań, przedsiębiorcy muszą skoncentrować się na ocenie ryzyka, monitorowaniu mikrobiologicznym oraz współpracy z ekspertami w dziedzinie bezpieczeństwa żywności. Kluczowym elementem będzie także wdrożenie zaawansowanych narzędzi, takich jak modele matematyczne predykcyjne, które pozwolą na dokładne przewidywanie, w jakich warunkach produkt może przekroczyć bezpieczny limit dla Listeria monocytogenes.
Zrównoważone podejście do zarządzania ryzykiem pomoże nie tylko w spełnieniu nowych norm prawnych, ale także w utrzymaniu wysokiej jakości produktów, co przełoży się na zaufanie konsumentów i długofalowy sukces przedsiębiorstwa.
Źródło:
Chcesz otrzymywać informacje o naszych aktualnych działaniach? Zapisz się do newslettera i bądź na bieżą
Nowy zakres akredytacji AB 400 z dnia 09.04.2018 r.
13 czerwca 2022
Badania mikrobiologiczne, chemiczne oraz badania i pomiary środowiska pracy
Sprawdź listę badańWzorcowanie alkomatów, mierników, termometrów i innych przyrządów pomiarowych
Sprawdź listę wzorcowań