Laboratorium spożywcze. Badanie żywności – wartości odżywczej

Podstawą zdrowej diety są produkty o dobrej jakości i odpowiedniej wartości odżywczej. Specjalne badania laboratoryjne pozwają oznaczyć wartości odżywcze poszczególnych produktów.

Wartość odżywcza to stopień w jakim dana żywności lub porcja żywności pokrywa potrzeby organizmu w zakresie przemian metabolicznych. Jest to wypadkowa zawartości poszczególnych składników odżywczych, ich zbilansowania oraz biodostepności.

Obowiązek umieszczenia wartości odżywczej na etykietach 

W obowiązku producenta jest umieszczenie wartości odżywczej na etykiecie produktu. 25 października 2011 roku obowiązek ten narzuciło Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Wartości odżywcze muszą być podane w przeliczeniu na 100g lub 100ml.

Ponadto często podawana jest wartość przeliczona na porcję, a także stopień procentowy pokrycia referencyjnej wartości spożywczej (RWS). Informacje te muszą być czytelne i w widocznym miejscu. Dlatego został ustalony minimalny rozmiar tekstu.

Do składników odżywczych zalicza się:

  • węglowodany, w tym cukry
  • białko
  • tłuszcz
  • kwasy tłuszczowe nasycone
  • witaminy i składniki mineralne
  • sól
  • błonnik
  • wartość energetyczna

Laboratorium spożywcze – Biochemik

Wszystkie duże laboratoria spożywcze posiadają w swojej ofercie oraz wykonują specjalne badania, które określają wartości odżywcze. Do przeprowadzenia badań wykorzystywana jest specjalistyczna aparatura pomiarowa. Pozwala to na otrzymanie dokładnych i miarodajnych wyników, które później zostaną umieszczone na etykiecie.

Bio Chemik

PRZYJMOWANIE ZLECEŃ

Śmiłowo (67) 349 35 45 marketing@biochemik.pl
Łuków 727 631 645 marketing.lukow@biochemik.pl
Sosnowiec 727 631 665 marketing.slask@biochemik.pl